mei 28, 2024

Vier tips om je racketsport te verbeteren

Naast het in Nederland steeds bekender wordende padel zijn racketsporten als tennis en squash ook nog steeds onverminderd populair op de sportcomplexen in ons land. In onderstaand lijstje vind je vier verschillende tips waarmee je racketspel kan verbeteren zodat je in de toekomst nog meer tegenstanders zal kunnen verslaan!

Tip 1: Bepaal je tactiek tijdens de warming-up voor de komende tegenstander

Gebruik de warming-up, naast het opwarmen van je eigen spieren, ook om te kijken naar wat voor speelstijl je tegenstander heeft. Merk je bijvoorbeeld dat je tegenstander moeite heeft met korte ballen (die net achter of boven het net gaan), zorg dan dat je die tijdens de wedstrijd ook geregeld speelt. Kan de tegenstander ballen met effect moeilijk verwerken? Kies dan bijvoorbeeld voor een goede afwisseling van topspin en slice in je eigen spel om het de tegenstander zo lastig mogelijk worden.

Tip 2: Veel trainen en oefenen

Beter worden met tennis en/of squash gaat natuurlijk niet zomaar. Zorg ervoor dat je geregeld de baan op gaat om zo te werken aan bepaalde punten die je graag wilt ontwikkelen. Samen met een tennis- of squashtrainer kan je vervolgens goed aan je doelstellingen werken en zal je vervolgens merken dat je speelstijl langzaam ietsjes beter wordt.

Tip 3: Tennis/squash van professionals bekijken

Beter worden in tennis en/of squash kan natuurlijk ook door te kijken naar hoe de professionals op de baan staan en wat voor slagen en tactieken zij proberen. Vooral grote tenniswedstrijden en toernooien worden met enige regelmaat uitgezonden op televisie of diverse streamingsdiensten waardoor je ook zeker inspiratie kan opdoen van de verschillende tennissterren die op dit moment de wereldranglijst doen domineren. Ook in Nederland worden verschillende toernooien van het hoogste niveau gerealiseerd. Denk bijvoorbeeld aan het indoortoernooi van Rotterdam dat altijd in februari georganiseerd wordt, of het grastoernooi dat altijd in Rosmalen gehouden wordt.

Tip 4: Daag jezelf uit

Om het meeste uit jezelf te halen is het belangrijk om ook jezelf ten alle tijden te blijven uitdagen. Neem bijvoorbeeld mee aan een tennis- of squashladder; een interne competitie die bij de meeste sportverenigingen georganiseerd wordt en waarbij je spelers die net boven je op de ladder staan kunt uitdagen om hun positie op deze ranglijst over te nemen. Ook het deelnemen aan diverse toernooien kan zeer nuttig en leerzaam zijn om je eigen spel te verbeteren en op hoger niveau ervaring op te doen.

Uiteindelijk is het ook belangrijk dat je er voor zorgt dat je lichaam niet overbelast raakt, bijvoorbeeld door het laten ontbreken van een goede warming-up of door overmatige inspanningen. Door tennis en squash ontstaan typische blessures waarmee je uiteindelijk lang met Handklachten en Polsklachten moet rondlopen. Hier kan je uiteindelijk ook in het dagelijkse leven last van krijgen waardoor bepaalde taken in het huishouden of op het werk niet meer goed verricht kunnen worden. Neem een kijkje op deze bijgevoegde links in het geval je tips en/of oplossingen zoekt die deze typische tennis- en squashblessures kunnen voorkomen of bestrijden.